terug

Hoe smaakt uw koffie op het werk?

Koffie op kantoorVaak wordt er geklaagd over de smaak van de koffie op het werk. Het is zelfs vaak een gespreksonderwerp op het werk.

Nederlanders zijn koffieliefhebbers. Gemiddeld drinken wij 4 koppen koffie per dag. Meer dan 80 % van de Nederlanders drinkt wekelijks koffie en meer dan 60 % drinkt dagelijks koffie.

We gingen op onderzoek waarom de kwaliteit van de koffie op het werk vaak onder de maat is.

De kwaliteit van de koffie thuis wordt steeds beter. Steeds meer Nederlanders hebben de beschikking over steeds betere apparatuur. Ook zijn er steeds meer hippe koffiebars en wordt de kwaliteit bij de to-go koffie ook steeds beter.

Op kantoor tappen we vaak uit de grotere koffieautomaten. Het imago is niet al te best van deze machines. Waarom vinden wij de koffie uit koffie automaten zo vies?

1. Neem de tijd voor een goede koffie:

Menig automaat gebruikt geen gemalen koffie maar een geconcentreerde koffie die wordt aangelengd, of oploskoffie. Dat de smaak van deze koffie niet goed is, behoeft geen nadere toelichting.

Een automaat, al is het een machine die bonen maalt, kan vaak  binnen enkele seconden een kopje koffie zetten, maar bij die hoge snelheid verliest de koffie vaak ook zijn kwaliteit. De koffie wordt nogal eens voorgemalen, zodat het maalsel al oud wordt voordat er koffie gezet wordt. En het maalsel is vaak grof.

Het gevolg van de grove maling is dat niet de volledige smaak uit de koffieboon wordt gehaald. Wanneer de koffie fijner wordt gemalen, is de contacttijd tussen water en koffie langer. Het gevolg is een langere doorlooptijd en een betere smaak.

2. Kies voor een goede kwaliteit boon:

Er zijn nogal wat kantoren die langzamerhand de oploskoffie vervangen door machines waar de koffie vers gemalen wordt. Helaas levert dat niet meteen geweldige koffie op. De gemiddelde koffie die wordt gedronken zijn vaak van een lage kwaliteit, of ze zijn wat ouder of niet goed gebrand.

De bonen die we kennen zijn vaak Arabica bonen of Robusta bonen. Arabica bonen hebben vaak een wat complexere smaak en de kwaliteit is over het algemeen beter dan de Robusta bonen. Robusta bonen zijn vaak bitter en sterk.  Maar het zegt niet alles, er zijn hele goedkope Arabica bonen te koop waarbij de kwaliteit zeer twijfelachtig is.

De koffie van Van Hilst Koffie en Thee valt onder de zgn. specialty coffee. Dat wil zeggen dat ze voldoen aan de zeer hoge eisen m.b.t. kwaliteit en smaak.

3. Vaak wordt voor cappuccino melkpoeder gebruikt:

De schuimlaag op de cappuccino hoort romig en stevig te zijn. Dat kan eigenlijk alleen met echte melk. Menig kantoorautomaat gebruikt melkpoeder. Mocht de koffiekwaliteit van deze machines goed zijn, dan gaat deze weer teniet door het melkpoeder. Dit melkpoeder wordt gemixt met water om een melkachtige smaak te krijgen en deze wordt toegevoegd aan de espresso. Dit tast de smaak van de espresso (basis van een cappuccino) aan. Kortom deze koffie variant is vaak zeer slecht van kwaliteit.

Er zijn natuurlijk wel kleinere kantoormachines, zoals die van Jura, die verse melk gebruiken. Maar vaak vergeet men deze goed te reinigen, waardoor de melkopschuimer niet meer goed werkt. Naar verloop van tijd stopt men met het gebruik van melk, omdat het schoonmaken even tijd en aandacht vergt.

4. Onze smaak is aan het veranderen:

Onze smaak is drastisch aan het veranderen m.b.t. de koffie. Doordat er in de horeca en hippe koffiebars betere koffie wordt geproduceerd, kunnen we veel gemakkelijker het verschil proeven tussen een goede koffie en slechte koffie. Eigenlijk is de komst van Senseo erg belangrijk geweest. Middels de komst van Senseo zijn we meer gaan experimenteren met koffie en zijn we steeds meer verschillende koffies en koffiezetsystemen gaan uitproberen.

Wij adviseren een goede kwaliteitskoffie te kopen en ook koffie wat meer te beschouwen als een exclusieve drank. We moeten echt af van de grote mokken koffie.
Minder koffie, maar een betere kwaliteit. Met thee en water kun je dan lekker afwisselen.

Ook voor kantoren heeft Van Hilst Koffie en Thee prima koffie. Omdat het budget toch vaak wat minder is dan thuis, wordt is er ook een goede keuze te maken uit onze budgetkoffies:

https://www.vanhilst.com/koffie/budgetkoffie/p-1/

Toch is onze nr.1 voor kantoor en thuis nog altijd onze Milano Espresso. Het is een prachtige melange van de mooiste Arabica bonen. De naam “Milano Espresso” wordt vaker gebruikt maar deze melange wordt speciaal door ons gemelangeerd, waardoor deze koffie een unieke smaak heeft en door heel veel klanten wordt gekocht.

Bron: Nu.nl


geschreven door Cor van Hilst - 05-01-2019 13:48

laatst geupdate op : 07-10-2019 22:06

tags : Koffie, Kantoor, Budgetkoffie, Smaak