De allerlekkerste koffiemachine bonen, waar vind je die precies?

De meeste mensen zijn dol op koffie. Ze vinden het erg fijn om hun dag relaxt op te starten met een fris kopje koffie. Dit zorgt ervoor dat ze geleidelijk ontwaken uit hun slaap en de dag met frisse moed kunnen beginnen. De meeste mensen hebben één merk koffiebonen dat ze vaak kopen. Ze durven niet te experimenteren met koffiebonen, omdat koffie een vrij duur product is en een miskoop is gauw gemaakt.

In dit artikel behandelen wij de lekkerste koffiemachine bonen en inspireren we jou om een keuze te maken die bij je past. En met koffiemachine bonen bedoelen wij dan koffiebonen die het meest geschikt zijn in een volautomatische machine met bonenmaler, ofwel bean-to-cup machine.
Wie weet vind jij zo wel een nieuwe favoriete smaak! Ben je benieuwd naar alle verschillende soorten koffiebonen? Lees dan snel verder!

Koffie: de enige echte energiebooster

Niets is lekkerder dan je dag 's ochtends te beginnen met een zalig bakje koffie. Koffie is erg goed voor je lichaam en geest. Hier zijn verscheidene redenen voor. Ten eerste is koffie vanuit een wetenschappelijk oogpunt gezond voor je. Koffie schijnt namelijk de kans op ernstige ziektes aanzienlijk te verminderen. Koffie zorgt er ook voor dat je scherper bent. De cafeïne verbetert je algemene cognitieve functies. Een groot voordeel als je een lange dag hebt!

Koffie geeft tevens je uithoudingsvermogen een goede opknapbeurt. De adrenaline in je lichaam wordt verhoogd en je kan het sporten daardoor langer volhouden. Koffie bevat ook belangrijke vitaminen die je immuunsysteem op peil houdt. Vitamine B2 en B5 zijn essentieel voor een gezond lichaam, en gelukkig zitten deze vitaminen allebei in grote hoeveelheden in koffie.

Koffie is de ideale manier om deze vitaminen binnen te krijgen, omdat koffie ontzettend lekker is en op zichzelf ook nog eens weinig calorieën bevat. Zo kan je dus genieten van een lekker kop koffie zonder je er schuldig over te voelen. Mits je het zwart drinkt natuurlijk.

Koffie zorgt er ook voor dat je darmen beter op gang komen. Als je dus vaak last hebt van buikpijn, kan het best wel eens een goed idee zijn om dagelijks een kopje koffie te nuttigen. Koffie is een natuurlijk medicijn en zorgt voor een consistente stoelgang. Nu je de voordelen van koffie kent kunnen we een keuze maken tussen de beste koffiemachine bonen.

Welke typen koffiemachine bonen zijn aan te raden?

Koffiebonen kunnen enorm van smaak verschillen. De smaakintensiteit van het ene type koffiebonen kan veel hoger zijn dan van het andere type.

Stap 1: Espressobonen zijn favoriet.

Vanwege de donkere branding van espressomelanges, zijn espressobonen vaak de veiligste keuze voor een koffiemachine. Hoewel deze bonen ook iets meer van de oliën loslaten die van nature in de koffieboon voorkomen (en dus sommige fabrikanten gek genoeg juist geen espressobonen adviseren) vinden wij espressobonen sinds jaar en dag de beste bonen voor de koffiemachine.

Stap 2: Single Origin Espressobonen

Deze koffiebonen zijn van één soort, bijvoorbeeld Toradja Kalossi. Maar ze zijn donkerder gebrand dan de “gewone” Single Estates. Daardoor zijn ook deze bonen uitermate geschikt voor de koffiemachine. Meer uitgesproken in karakter dan sommige espresso blends maar zeer de moeite waard!

Stap 3: Single Estates

Voor de liefhebber van de lichtere en ook uitgesproken smaken zijn vaak Single Estates interessant. Deze zijn lichter gebrand en je proeft er meer het karakter van deze koffieboon: meer fruitig, of juist meer karameltonen. Koffie is uiterst veelzijdig en complex in smaak!

Welke koffieboon kies je dan?

Als jij graag van sterke koffie houdt, dan is het handig om koffiebonen te nemen die een hoge smaakintensiteit hebben. Single Estate bonen hebben doorgaans een meer uitgesproken smaak. Voor sommige mensen té uitgesproken. Begin je je ochtend liever wat rustiger, dan zijn koffiebonen met een milde smaakintensiteit wat geschikter voor jou. In dat geval kun je het beste kiezen voor een (espresso) blend.

Het zwarte goud wordt door iedereen anders ervaren, en iedereen houdt van een ander type soort goud. Het is daarom aan te raden om er lekker op los te gaan experimenteren. Zo kom je er immers achter welke koffiesmaken het goed doen op jouw tong en waar jouw hartje sneller van gaat kloppen. Hieronder worden enkele koffiesoorten kort uiteengezet zodat je een beginpunt hebt voor jouw koffiecarrière en je kan laten inspireren.

Milano Espresso - No.1 Espressomelange
Milano Espresso

Eigenlijk al jaren onze meest populaire espresso. Een goede middle of the road, maar daarmee doe ik deze koffie tekort. Vol van smaak, veel body maar heel mooi in balans met een subtiele frisheid en rijke aroma’s.

Arabica Espresso

Een traditionele melange. Wat milder, qua body, dan de Milano Espresso maar zeker een toegankelijke koffie.

Melange – Mocca Java

Deze koffiesoort komt voort uit een periode dat bloemige Sidamo’s en Yirgacheffebonen uit Ethiopië veel gemengd werden. Wanneer je die combineert met Javabonen uit Indonesië krijg je een interessante uitkomst.

In Mocca Java koffie proef je smaken als rijp fruit in combinatie met bloemige frisse tonen en een hint van chocolade. Dat maakt deze koffie uitermate geschikt om te gebruiken in een koffiemachine. Je kunt hem als espresso maar ook als lungo drinken.

Single Estate - Guatemala

Door de lange fermentatie ontstaat er een bijzonder smaakbeeld vol, rijk en roming en opvallend zoet van smaak. Deze koffie heeft van nature ook veel body en is door de zoetheid een interessante kandidaat voor de koffiemachine. Het is een Farmers Direct koffie, die direct bij de koffieboer wordt ingekocht, waardoor deze een goede opbrengst heeft voor zijn product.

Single Estate - Ethiopië

Als je op zoek bent naar traditionele koffie, dan ben je bij Single Estate Ethiopië aan het juiste adres. Deze koffiebonen zijn erg beroemd en komen uit een van de oudste koffiegebieden van de hele wereld. De koffie heeft een erg bijzondere geur die je neus op een positieve manier prikkelt. De aromatische koffie heeft een zalige, bloemige afdronk. Onwijs lekker om je dag mee te beginnen.  Ook deze koffieboon valt sinds kort onder de categorie Farmers Direct.

Nijmegen Melange - Koffiebonen met Nijmeegse Pit!
Nijmegen Melange

Als afsluiter van dit lijstje met heerlijk koffiebonen voor in de machine hebben we een melange die wij hebben samengesteld. Het is een koffie met Nijmeegse pit. De koffie is samengesteld uit Arabica en Robusta koffiebonen. Wij krijgen regelmatig positieve reacties van liefhebbers van deze koffie.

Heb jij ook zo'n zin om allemaal nieuwe koffiesmaken te ontdekken en deze bonen allemaal in je koffiemachine te gieten? Als je echt niet kan kiezen, kan je er ook voor kiezen meerdere verpakking aan te schaffen en zo de koffiesoorten met elkaar af te wisselen. Als je je op een ochtend vrij moe voelt, kan je dan bijvoorbeeld voor een koffiesoort kiezen waarbij de smaakintensiteit wat hoger ligt.

Zo kan je de cafeïne goed in je op laten nemen en hiervan profiteren later op de dag. Het voorkomt dat jij al gesloopt aan je dag begint. Dit belooft namelijk meestal niet veel goeds. Een zalig kopje koffie maakt je alert en je kan er weer tegenaan. Geniet van je koffie en alle smaaksensaties!