Recept: koffiecake met walnoten

Als je een notenboom in je tuin hebt, heb je elk jaar een berg noten waar je allerlei lekkere dingen van kan maken. Nou houd ik zelf niet zo van walnoten, dus vond ik het wel leuk om iets te zoeken wat ik zelf lekker vind en waar je toch die walnoten in kan verwerken. Ze zijn gezond en ze vallen gratis uit de boom. Zonde om niks mee te doen dus.

De walnoten

Ik dacht dat je walnoten altijd eerst moest drogen. Dat kost tijd. Dus eerst aan Ruud van Moestuinadvies gevraagd of daar geen snellere methode voor is. Wat blijkt: je kunt ze meteen eten. Eerst laten drogen is alleen nodig als je ze wil bewaren. Meteen geprobeerd. Ik vind ze eigenlijk nog lekkerder dan gedroogd. Ze zijn wat zoeter, lijkt het wel. Hoewel: ook bij verse walnoten smaken de schilletjes wat bitter. Het geeft je dat astringente mondgevoel, net als sterke Assam thee.

Openmaken is ook nog steeds een werkje. Maar het gaat gemakkelijker als je ze even 5 minuten kookt. Daarna wrik je ze zo open met een keukenmesje. Prik niet in je vingers! En bij het verwijderen van de noot uit de bast, blijkt dat de schilletjes er gedeeltelijk afgaan. Scheelt weer wat bitterheid.

De verse walnoten zijn niet zo knapperig als de gedroogde en die knapperigheid wil je nou net wel hebben. Dus heb ik ze in een droge koekenpan op een lage warmte zachtjes gedroogd. Door de warmte komt er nog meer smaak vrij.

De cake

Voor deze cake (of taart) heb ik een recept van Mary Berry genomen als uitgangspunt. Maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Ter vulling en decoratie geeft Mary Berry aan een botercreme te maken van boter en suiker. Ik heb ervoor gekozen de botercreme van Robèrt van Beckhoven te gebruiken. Die is wat minder vettig. En bovendien door de custard die erin verwerkt wordt, smaakt de creme lekker naar vanille.

Verder miste ik nog een zuurtje in de cake. Dus zit er een klein laagje sinaasappelmarmelade bij. Geeft net een beetje extra frisheid. Hoop dat je het lekker vindt!

Recept

Deze smeuïge cake wordt extra lekker door de knapperige walnoten. De smaak van noten combineert natuurlijk ook prima met koffie. De sinaasappelmarmelade geeft de cake net een beetje frisheid, waardoor het geheel mooi in balans is.

benodigdheden

Voor de cake

 • 100 gram boter op kamertemperatuur 
 • 100 gram suiker
 • 2 grote eieren
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
 • 50 gram gehakte walnoten
 • 1 eetlepel koffie-extract

Voor de vulling

 • 250 ml melk
 • 15 gram suiker
 • 25 gram custardpoeder
 • 1 zakje (bourbon-)vanillesuiker
 • 180 gram boter, op kamertemperatuur
 • 60 gram witte basterdsuiker
 • 2 theelepels koffie-extract
 • 4 eetlepels sinaasappelmarmelade
 • Walnoten ter decoratie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C boven- en onderwarmte.

Vet een bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Als je over groot genoeg is voor 2 bakvormen, dan neem je er twee en verdeel je straks het beslag over de 2 vormen. Als je 1 bakvorm gebruikt, zoals ik, dan snijd je straks de cake horizontaal door.

Doe alle ingrediënten voor de cake in een beslagkom en mix alles door tot een glad en egaal mengsel. Doe het beslag in de vorm of vormen en strijk het mooi glad.

Bak de cake in de oven. 20-25 minuten als je 2 vormen gebruikt. Iets langer, ong. 30 minuten, als je 1 vorm neemt. De cake is gaar en goed gerezen als de bovenzijde terugveert als die zachtjes indrukt.

Haal de cake(s) uit de oven en laat ze een paar minuten in de vorm. Daarna afkoelen op een rooster.

Maak de vulling. Begin met de banketbakkersroom.

Maak een papje van de suiker, vanillesuiker en custardpoeder en een scheutje melk. Goed roeren tot het egaal is.

Breng de resterende melk aan de kook en voeg een klein beetje warme melk toe aan je custardpapje. Goed roeren, en dan doe je je hele papje in de pan met hete melk. Direct goed roeren om klonten te voorkomen en al roerend even zachtjes laten doorkoken.

Giet de room op een plaat of in een schaal en dek goed af met plastic folie om een vel te voorkomen. Laat de room afkoelen.

Dan maak je de botercrème.

Klop de zachte boter in de keukenmachine met de basterdsuiker tot deze mooi egaal, bleekgeel is.

Voeg 200 gram afgekoelde banketbakkersoom toe en klop door tot een mooi gladde en luchtige botercrème. Laat de machine 10-15 minuten draaien. Als de kleur wit uitslaat, doe je het koffie-extract erbij. Als deze mooi verdeeld is en de kleur egaal, is de mokka vulling klaar.

De cake in elkaar zetten.

Als je cake afgekoeld is, kun je beginnen. Heb je 1 cake, snijd deze dan horizontaal doormidden en leg de bovenste helft ondersteboven op een bord. Heb je er 2, dan leg je ze gewoon naast elkaar.

Verwarm de marmelade in een pannetje met een eetlepel water, en roer door tot het begint te koken. Verdeel de marmelade over de 2 cakes.

Spuit met een spuitzak botercrème over een van de 2 cakes, tot deze helemaal bedekt is. Een mooie dikke laag mag best.

Leg de andere cake er bovenop en spuit hier een dun laagje botercrème op. Kan één laagje zijn, of leef je uit met mooie figuurtjes. Maak de cake af met hele of gehakte walnoten.

Ik vind de cake het lekkerst als deze gekoeld is. Dan is de cake wat steviger. 

Tip

Koffie-extract kun je ook vervangen door oploskoffie en een beetje water. Ook goed is een krachtige espresso of liever nog een ristretto. Bijvoorbeeld Palermo Espresso.

Bij deze cake is onze Single Estate uit Cyangugu, Rwanda een mooie koffie om te drinken. Liefst als filterkoffie. Heeft ook prachtige aroma’s van sinaasappel!