Pure groene thee

Groene theeIn ons assortiment pure groene thee hebben wij de belangrijkste variëteiten uit China en Japan. Daar werd en wordt groene thee gedronken, zoals wij hier gewend zijn koffie te drinken: elke dag en op elk moment van de dag.

Groene thee wordt tijdens het productieproces kort verhit (met stoom of in een wok). Dit in tegenstelling tot zwarte thee - die is geoxideerd en dan gedroogd. Het verhitten stopt de oxidatie omdat oxidatie gebeurt door in de thee aanwezige enzymen. Deze enzymen worden door het verhitten afgebroken.

Groene thee is over het algemeen milder en subtieler van smaak en kan het eerder bitter worden. Smaken verschillen natuurlijk maar als u bitterheid wilt voorkomen, pas dan de trektijd en watertemperatuur aan. Te heet water of te lang trekken geeft bitterheid.
Bij elke thee in ons assortiment vindt u een zetadvies. Dat staat natuurlijk ook de verpakking.

Meer weten over groene thee? Lees hier verder.

 

№ 174 China Sencha BIO

№ 174 China Sencha BIO

Deze Chinese variant van de Japanse Sencha heeft een geelgroene kleur en is fris van smaak. Biologisch geteeld.

€ 4,15

№ 203 China Chun Mee

№ 203 China Chun Mee

Lange, fijne, licht groene blaadjes, met een helder, licht geel aftreksel en een zachte smaak.

€ 3,10

№ 220 Japanse Sencha

№ 220 Japanse Sencha

Klassieke groene thee uit Japan voor dagelijks gebruik. Sprankelend aftreksel met de karakteristiek hartige, Japanse smaak.

€ 5,20

China Gunpowder BIO

China Gunpowder BIO

Biologische groene thee, opgerold in kleine bolletjes. Deze krachtige thee geeft een heldere kop thee en leent zich voor een 2e keer opgieten.

€ 5,47

China Lung Ching

China Lung Ching

Thee uit de Chinese provincie Zhejiang, in het dorpje Lung Ching (Dragon Well / Drakenbron). Beroemd om zijn platte bladeren en de notige en zoetige, milde smaak.

€ 8,32

China Lung Ching BIO

China Lung Ching BIO

Lung Ching betekent Drakenbron en is in het Engels meer bekend: Dragonwell.
Beroemd om zijn platte bladeren, lichtgroene kleur en milde smaak.

€ 8,98

Groene thee Melange

Groene thee Melange

Een combinatie van verschillende soorten pure groene thee. Een uitgekiende melange met een zachte smaak.

€ 3,57

Gyokuro Asahi

Gyokuro Asahi

De mooie, platte, puntige, smaragdgroene naaldjes geven een zachte smaak en een subtielegeur.
Gyokuro betekent 'dierbare dauw'.


€ 16,58

Japan Genmaicha

Japan Genmaicha

Japense Sencha met geroosterde rijstekorrels en gepofte mais. De thee geeft een verfrissend aftreksel en een hartige smaak.

€ 5,23

Japan Hojicha Bio

Japan Hojicha Bio

Geroosterde biologische groene thee met verfijnde tonen van hout en honing. Deze thee is ook ijskoud goed te drinken.

€ 10,38

Japanse Bancha

Japanse Bancha

Bancha betekent 'late oogst'. Gemaakt van grote, harde bladeren, inclusief stengels. Milde smaak, weinig cafeïne en looizuur.

€ 5,71

Japanse Sencha Kakegawa

Japanse Sencha Kakegawa

Verfijnde Japanse Sencha, vernoemd naar de stad Kakegawa. Heldere zacht-kruidige en intensieve smaak. Rijk aan vitamine C.

€ 7,91

Pi Lo Chun

Pi Lo Chun

De bladeren en knoppen van deze groene thee, worden met de hand gerold tot fijne krulletjes. Het geelgroene aftreksel heeft een unieke, frisse, zoete smaak.

€ 9,51

Sencha China

Sencha China

Een licht-intense smaak en een grassig en citrusachtig aroma Een veelzijdige basisthee.

€ 3,28
powered by myShop.com


Shizuoka Fuji - TheeplantageOorsprong van groene thee

Thee, zowel groene als zwarte thee, is gemaakt van de plant camelia. Oorspronkelijk was dat de Chinese variant: Camelia Sinensis. De Camelia Assamica is de Indiase variant en tegenwoordig wordt er gekweekt met kruisingen van beide.

Het verhaal gaat dat een keizer van China onder een boom zijn hete water zat te drinken. Er vielen theeblaadjes per ongeluk in zijn kopje. Hij merkte dat zijn water meer smaak kreeg en zo ontstond de gewoonte thee te zetten met blaadjes van de Camelia.

Na verloop van tijd werd door westerse en Russische kooplieden de thee in China en Japan ontdekt. Zij namen de handelswaar (meer in de vorm van zwart thee, overigens) mee per schip en langs de Zijderoute, waardoor de thee werd verspreid over de rest van de wereld.

Groene thee kent verschillende verwerkingsprocessen. Bladeren worden eerst gestoomd en daarna mechanisch bewerkt en gedroogd. Bladeren kunnen plat geslagen worden, zoals bij Lung Ching of bijvoorbeeld gerold. Chun Mee heeft kromme krulletjes en betekent "edele wenkbrauwen". Er zijn ook geroosterde varianten.
Bekende soorten zijn onder andere:

  • Gunpowder in de vorm van ronde kogeltjes, soms compact, soms wat losser. De vorm lijkt op kogeltjes buskruit.
  • Jasmijnthee, gemaakt door de thee de geur mee te geven van de jasmijnbloesem. Thee neemt gemakkelijk geuren over (bewaar thee dus nooit in je kruidenkastje of naast de een bus koffie) en de klassieke geur van jasmijn is sinds jaar en dag een populaire smaakmaker in bijvoorbeeld China Jasmijn Chung Hao.
  • Sencha, een klassieke Japanse thee voor elke dag.
  • Matcha, tot poeder gemalen groene thee die in de theeceremonie de hoofdrol speelt. Deze thee wordt opgeschuimd met water in zijn geheel gedronken. Kan licht bitter zijn.

Witte thee lijkt erg op groene thee maar wordt gemaakt van enkel ongeopende bladknopjes die daarna enkel gedroogd worden. Het is daardoor over het algemeen grof van structuur.

  • Pai Mu Tan is de bekendste, meest gedronken witte thee.

Oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in en kan meer of minder geoxideerd zijn. Het lijk vaak op groene thee maar er zijn dus ook varianten die een donker gekleurde thee opleveren.
Zwarte thee is geoxideerd en krachtiger van smaak. De chemische samenstelling is anders geworden door de oxidatie en dus ook kleur en smaak. Vaak zegt met dat zwarte thee meer cafeïne bevat maar dat is technisch niet het geval. Als zwarte thee als gebroken blad wordt gedronken - met heel fijne, kleine stukjes blad - lossen de stoffen in het blad sneller op in water en dat geeft een krachtige thee waarin ook snel de cafeïne oplost. Mechanisch bewerkt voor algemeen gangbare theezakjes vindt men gebroken zwarte thee (CTC thee) vaak in goedkopere kwaliteiten. Het is echter een misverstand dat gebroken thee slechte thee is. Fijne ontbijtmelanges (English en Irish Breakfast) van Assam, Darjeeling en Ceylon theeën horen tot de beste ter wereld.