Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een lijst met veel gestelde algemene vragen met daarbij algemene antwoorden. Wellicht vindt u hier het antwoord dat u zoekt.
Mocht u toch meer informatie willen of een specifiekere vraag hebben dan kunt u altijd even bellen of een e-mail sturen aan td@vanhilst.com.
1. Wat is een Official Jura Service Partner?
Van Hilst Technische Dient mag zich Official Jura Service Partner noemen. Als een van de weinige in Nederland zijn wij zowel door Jura
Zwitserland als door Jura Nederland officieel geautoriseerd om alle reparaties en service te verrichten voor Jura. Wij worden wekelijks op de hoogte gehouden van alle nieuwe ontwikkelingen en beschikken over officiële software-faciliteiten die nodig zijn om uw machine professioneel van service te voorzien.
Voor alle reparaties en onderhoudsbeurten volgen wij de door Jura vastgestelde procedures en protocollen. We zijn daarmee verplicht het
hoogwaardige serviceniveau dat Jura stelt te volgen. Uw machine wordt daardoor altijd op de juiste en deskundige wijze behandeld.
Onze technische dienst richt zich in principe op klanten die bij ons de machine hebben gekocht. Mocht u uw machine elders hebben aangeschaft dan kunnen wij u, buiten de fabrieksgarantie, ook van dienst zijn.
2. Voor welke merken kan ik bij Van Hilst terecht?
Van Hilst biedt service voor apparaten van de volgende merken:
- Jura Impressa en Jura Ena machines
- Etna (Cafelux machines) / AEG
- Krups (Orchestro)
- Magimix Robot Cafe R500
3. Wanneer moet mijn volautomaat een servicebeurt krijgen?
In de regel zeggen we: als de machine normaal functioneert, hoeft de machine geen onderhoudsbeurt te hebben. Als u een klacht heeft over de machine kunt u het beste contact opnemen. In overleg wordt dan bekeken of een servicebeurt noodzakelijk is. Gemiddeld genomen krijgt een machine eens per 2-3 jaar een onderhoudsbeurt.
4. Welke koffiebonen zijn het best voor mijn machine?
Er is koffie in vele kwaliteiten. De kwaliteit van koffie wordt onder andere bepaald door het koffieras, door de plukmethode en door de zorg
waarmee de koffiebonen worden verscheept, gebrand en voor u verpakt. Wij adviseren zoveel mogelijk 100% arabica van een hoge kwaliteit te gebruiken, liefst donker gebrand (= espressobranding). Hiervoor is een aantal redenen te noemen:
- Er zijn twee hoofdsoorten koffie: de coffea arabica en de coffea robusta. De robusta is harder dan de arabica en zal uw
maalmolen sneller doen verslijten. - In goedkopere melanges is de kans op steentjes groter. Deze worden uit de koffie gefilterd door de brander. Met goede
zorg en vakmanschap zal de brander de koffie vrij houden van steentjes. - Donker gebrande koffiebonen zijn knapperiger dan lichtgebrande. Lichtgebrande bonen zijn wat taaier en harder, waardoor de maalmolen met lichte bonen meer moeite heeft dan met donkere bonen.
- Bovendien steunt u koffieboeren en -plukkers als u arabica koffie koopt. Deze koffie komt van kleinere plantages
waar de werk- en leefomstandigheden voor de werknemers beter zijn.
5. Hoe vaak moet ik mijn machine ontkalken?
Hoe meer kalk er in het water zit, hoe vaker u moet ontkalken. Volautomatische espressomachines zijn vaak zo in te stellen dat deze u helpen erinneren wanneer u moet ontkalken. Raadpleeg hiervoor uw handleiding.
De hardheid van het water dat uit de kraan komt kan variëren van wijk tot wijk. Wilt u exact weten hoe hard het water is dat bij u uit de kraan komt dan kunt u dat het beste bij waterleidingbedrijf navragen. Raadpleeg uw handleiding voor meer informatie.
Machines worden technisch steeds beter. Maar kalk blijft de grootste veroorzaker is van defecten bij espressoapparatuur.
6. Welk ontkalkingsmiddel kan ik gebruiken?
Ongeveer iedere fabrikant van espressoapparatuur adviseert een ander ontkalkingsmiddel. Doorgaans volgen wij de adviezen van deze fabrikanten. Zij weten meestal het best wat goed is voor hun machines.
Gebruik nooit azijn voor uw espressoapparaat! De zuurgraad van Azijn wisselt en vaak is azijn te agressief. Speciale ontkalkingsmiddelen voor espressoapparatuur zijn hard voor kalk en vriendelijk voor uw machine.
7. Hoe maak ik mijn espressoapparaat schoon?
Bij het schoonhouden van volautomatische koffiemachine komt meer kijken dan mensen in eerste instantie vaak denken. Afhankelijk van het type apparaat zijn er verschillende dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse handelingen. Doorgaans zijn het eenvoudige handelingen en de machine geeft het meeste al aan via het display.
Het dagelijks en periodiek onderhoud is belangrijk voor de koffiekwaliteit en de levensduur van uw machine. Gebrekkig onderhoud heeft bovendien invloed op het tarief van de onderhoudsbeurt.
Leest u in ieder geval uw handleiding.
8. Ik gebruik gefilterd water. Hoeft mijn machine dan nooit meer te worden ontkalkt?
Ook als u gefilterd water gebruikt, adviseren wij minimaal eenmaal per jaar uw espressoapparaat te ontkalken. Gefilterd water is doorgaans namelijk niet kalkvrij maar kalkarm. Er zal altijd kalk in het water zitten, ook na het filteren.
9. Wat is beter: Claris filters gebruiken of ontkalken?
Voor Jura machines zijn er de zogeheten Claris filters verkrijgbaar. Deze zijn eenvoudig in de waterbak van de machine te installeren en filteren het water voordat het de machine ingaat.
Mits regelmatig vervangen zijn deze filters een gemakkelijke manier om uw apparaat tegen kalk te beschermen. De keuze voor filters hangt af van de hardheid van het water dat bij u uit de kraan stroomt. Jura Nederland adviseert Claris filters bij een hardheid boven de 10° Duitse hardheid.
Met ontkalkingsmiddel haalt u kalkaanslag uit uw machine. Dat kost meer tijd dan het wisselen van een filter maar is wel goedkoper. Kalk die niet in de machine komt, hoeft u er niet meer uit te halen.
10. Wat kost het gehele onderhoud van mijn volautomatische koffiemachine?
Het exacte bedrag dat u aan onderhoud van uw espressomachine na aanschaf kwijt zult zijn valt niet te voorspellen. Wij adviseren echter rekening te houden met € 0.05 per kopje koffie. In nagenoeg alle gevallen is dit bedrag voldoende voor het volledige onderhoud.
De prijs van een onderhoudsbeurt van een Jura Impressa of Ena automaat wordt bepaald door het aantal handelingen dat de machine heeft gedaan sinds de vorige onderhoudsbeurt (of sinds de aanschaf) van uw machine. Op basis van het aantal handelingen valt uw Jura in een bepaalde servicecategorie. Kijk voor meer informatie in het overzicht van de pakketprijzen.
11. Moet ik de originele doos van mijn espressomachine bewaren?
In het verleden adviseerden wij aan al onze klanten de originele doos van hun espressoapparaat te bewaren voor het geval dat de machine
opgestuurd zou moeten worden naar een technische dienst. Nu Van Hilst Koffie en Thee beschikt over een eigen technische dienst is dit in principe niet meer nodig.
12. Ik heb mijn machine elders gekocht. Kan ik mijn machine toch bij Van Hilst aanbieden?
Ja. U kunt altijd uw machine bij ons aanbieden, mits het merk en type door ons wordt ondersteund. Zie ook vraag 2. Raadpleeg
ook de tarieven, dan weet u vooraf waar u bij benadering op kunt rekenen.
Maar als u aanspraak wilt maken op garantie dan verzoeken wij u vriendelijk de machine aan te bieden bij de winkel waar u de machine heeft gekocht.
13. Welke defecten vallen onder garantie?
De garantievoorwaarden en garantietermijnen verschillen van merk tot merk. Een eenduidig antwoord op deze vraag is dus niet te geven. In algemene zin kan wel gesteld worden dat fabricagefouten wel onder garantie vallen. Defecten door verkalking, steentjes in de maalmolen en natuurlijke slijtage vallen niet onder garantie.
Leest u voor exacte details de voorwaarden bij uw machine door.
14. Mijn espressoapparaat doet het niet. Wat moet ik doen?
Wanneer u een volautomaat heeft en u ziet in het display een melding die u niet kent of nog nooit heeft gezien, raadpleegt u dan eerst uw
handleiding.
Wanneer het apparaat niet meer doet wat het normaal doet en u komt er met uw handleiding niet uit, belt of mailt u eerst even. Vaak kunnen wij u telefonisch of schriftelijk al helpen. Dit kan voorkomen dat u uw machine onnodig laat onderzoeken of repareren.
Als uw machine binnen de garantietermijn valt en u wilt aanspraak maken op garantie, neemt u dan uw garantiebewijs mee als u uw machine komt brengen. Zonder garantiebewijs kunnen wij geen reparaties uitvoeren onder garantie.
15. Waar breng ik mijn machine naar toe?
Als u contact heeft gehad met onze technische dienst en een afspraak heeft gemaakt dan kunt u de machine brengen
naar onze technische dienst aan de St. Annastraat in Nijmegen. Op de contactpagina staan de exacte adresgegevens. De machine
kan alleen bij onze servicedienst aan de St. Annastraat worden afgegeven.
16. Ik kan Van Hilst telefonisch niet bereiken. Wat nu?
Het kan zijn dat u ons niet treft aan de telefoon. Mogelijk helpt de baliemedewerker net een klant. Laat u in dat geval een boodschap achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug. Overigens zijn wij in de ochtend doorgaans beter bereikbaar dan in de middag. U kunt ook mailen. Wij mailen of bellen wij dan terug.
Wij zijn op wisselende tijden geopend. Neemt u a.u.b. eerst contact op voordat u langskomt. Dan staat u niet voor een gesloten deur.
17. Mijn machine vraagt (te) vaak om reiniging. Hoe kan dat?
Elke Jura is uitgerust met een interne teller. Deze teller houdt bij hoe vaak u koffie zet, spoelt, reinigt, ontkalkt etc. Op basis van het aantal keer dat u koffie zet en het aantal inschakelspoelingen wordt bepaald wanneer u de machine moet reinigen. Afhankelijk van het type Jura wordt bij een tellerstand van 180 of 200 keer koffiezetten de reinigingsmelding getoond. Ook na 80 inschakelspoelingen wordt de reinigingsmelding getoond. Dus hoe intensiever u uw machine gebruikt hoe vaker u moet reinigen. Dit is een relatief eenvoudig mechanisme en het komt nagenoeg nooit voor dat dit niet goed werkt.
Houdt u twijfel? Dan kunt u dat natuurlijk bij een onderhoudsbeurt kenbaar maken. Wij nemen het dan mee in het onderzoek van uw machine.