FairTrade vs DirectTrade

FairTrade koffiebonen vs DirectTrade koffiebonen

De FairTrade keurmerken zijn bij de consument redelijk bekend. We kennen ze van vele producten zoals bananen, koffie en chocolade. Zeker voor de “supermarkt-koffies” een heel goed initiatief omdat daar met name op prijs wordt geconcurreerd met als gevolg dat de koffieboeren daar toch wel vaak de dupe van zijn.

Toch zie je langzamerhand in de koffie wereld een nieuwe ontwikkeling, het lijkt haast op een tegenbeweging en dat is DirectTrade in plaats van FairTrade.

We proberen in deze blog de verschillen te benoemen en te bekijken waarom langzamerhand deze tegenbeweging zich ontwikkelt.

FairTrade koffie - een goed begin

In 1988 begon eigenlijk de verkoop van het FairTrade keurmerk. De eerste pakken koffie werden verkocht. De Max Havelaar stichting was de grondlegger van het FairTrade keurmerk. Met name de Mexicaanse koffieboeren vroegen om hulp. Er was ontwikkelingshulp maar een betere prijs voor de koffie was voor de boeren een veel beter initiatief.

Steeds meer producten werden FairTrade gecertificeerd. Maar in de loop der jaren groeide ook de kritiek op het keurmerk. Het FairTrade keurmerk zou een Westers speeltje zijn (Volkskrant) en met het kopen van FairTrade producten zou vooral de organisatie erachter in stand worden gehouden (Radar). Voor de koffieboeren is het vaak een enorme administratieve rompslomp om lid te worden van dit keurmerk. Kleine koffieboeren en kleinere coöperaties kunnen dit niet betalen. Ook als koffiebrander kan je niet zomaar FairTrade producten verkopen. Lidmaatschap kost geld, controles kosten geld en de vraag kwam steeds meer naar voren bij zowel de koffieboeren als de koffiebranders en koffiehandelaren, of dit geld niet beter besteed zou kunnen worden. Een ander probleem is dat er bij het keurmerk oog is voor “eerlijkheid”, maar eigenlijk niet voor kwaliteit.

 

Coffee-cherry-picking-ugandaDirectTrade: de nieuwe trend

Steeds meer koffiebranders zijn klaar met de grote logge organisaties die tussen hun en de koffieboeren in staan. Het kost geld, de focus op kwaliteit is minimaal en de boer wordt er nauwelijks beter van. Daarom gaan steeds meer koffiebranders voor de meest logische stap ooit! Ze slaan alle schakels tussen hen en de koffieboeren over en gaan zelf op pad.

Zo kunnen we meekijken, proeven, duidelijke afspraken maken over de kwaliteit en langdurige relaties opbouwen. Doordat de schakels ertussen worden overgeslagen hoeven die schakels ook niet betaald te worden en kan dit geld WEL bij de boer en zijn familie terechtkomen. Alleen als beide partijen zich aan de gemaakte afspraken houden gaat de koop door. Zo heeft de koffiebrander een hogere kwaliteit koffie en de boer meer inkomsten. 

Om de kwaliteit van de koffie standaard en vergelijkbaar te maken is er de SCA puntenscore. Veel koffiebranders die aan DirectTrade doen werken met Specialty Coffee.

Ongeveer 1% van de wereldproductie van koffie is specialty coffee, dit is ook de markt waar van Hilst Koffie en Thee actief is. Het zijn koffiebonen waarvan de prijs niet wordt bepaald door de beurs maar door hun kwaliteit en hun zeldzaamheid. De Specialty Coffee Association (SCA) is dé organisatie die alles weet over specialty coffee. Zo zijn er bepaalde richtlijnen opgesteld om de titel specialty coffee te mogen dragen.

Koffie krijgt unieke smaakeigenschappen vanwege de wijze van verbouwen en verwerken van de koffiebonen. Deze unieke smaken moeten nog steeds aanwezig zijn als drankje in je kopje.

Alleen koffie die minimaal 80 punten scoort volgens een zogenaamde "Q grader" mag onder de naam 'specialty coffee' worden verkocht. Dit stimuleert koffieboeren om zo de koffieoogst zo goed mogelijk te laten slagen, want hoe hoger de puntenscore hoe hoger de prijs! 

Van Hilst Koffie en Thee is volop actief in de markt van “DirectTrade”, we gaan proberen dit de komende jaren steeds meer uit te breiden. Dit proces koffie wel tijd, maar we zijn trots inmiddels een viertal koffie soorten in ons assortiment te hebben die verkregen zijn via dit “DirectTrade Label”.