2 handen tonen vers gebrande koffie

Het branden van koffie

Van klanten krijgen wij nog wel eens vragen over de smaak van koffie en waarom de ene koffie de andere niet is. Op koffiethee.nl stond een artikel dat ik daarom graag deel. Het beschrijft heel goed hoe het branden van de koffie de smaak beïnvloedt.

Verder is het goed om te weten dat er ook externe factoren zijn die de smaak van je koffie bepalen. En dan bedoel ik niet alleen de kwaliteit van het water e.d. Ook de vakantiestemming die je in bijvoorbeeld Italië ervaart, heeft invloed op je smaak. En dezelfde Italiaanse koffie smaakt dan in Nederland heel anders.

Wat betreft de branding noem ik ook enkele voorbeelden van onze koffie die ook elk zijn eigen branding kent. 

Dit doet branden met de smaak van je koffie

Hoe komt het dat koffie thuis anders smaakt dan in een café? Dat heeft met heel veel zaken te maken. Zoals de koffieboon die je gebruikt, de maling van de koffie en de zetmethode. Filterkoffie is niet te vergelijken met espresso. Maar ook de omgeving en zelfs de kleur van het koffiekopje waaruit je de koffie drinkt heeft invloed op de smaak. Een ander belangrijk element is hoe de koffie is gebrand. Hoe gaat het roosterproces in zijn werk en wat doet dat met de smaak? Daar gaan we in dit artikel op in.

Branden van de koffie

2 handen tonen vers gebrande koffie

Een ongebrande koffieboon lijkt in niks op de koffie die je thuis zet. Hij is groen en smaakt en ruikt totaal niet als koffie. Pas wanneer je de boon roostert, krijgt hij zijn karakteristieke geur en kleur. Door op verschillende manieren te branden is het mogelijk om een specifieke smaak van de koffie te krijgen.

Tijdens het branden waarbij de suikers uit de boon karamelliseren verandert de groene boon langzaam van kleur. Eerst geel en dan steeds bruiner. Door de hitte die kan oplopen tot 240ºC zwelt de boon. Verder en verder, totdat… krak! Net popcorn. En dan is de boon op smaak.

800 aroma’s

Elke boon heeft van zichzelf een bepaalde smaak, maar door het branden komt deze naar boven. Tijdens het branden zijn er meer dan 800 aroma’s die het smaak- en geurkarakter bepalen. Een andere branding geeft dus net weer een andere smaak. Daarnaast kan de brander verschillende bonen melangeren: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Van licht tot donker: wat past bij jou?

Light roast, medium roast, dark roast… Als je koffieverpakkingen bekijkt, lees je vaak van alles over de branding. Maar wat betekent dat nou voor de smaak? Kort gezegd geeft de branding aan hoe lang en bij welke temperatuur de bonen zijn geroosterd. Bij een lichte branding zijn de bonen kort gebrand en licht van kleur. Een donkere branding duurt langer en geeft donkerdere bonen.

– Light roast. Hier komt het karakter van de boon goed naar voren. De koffie die je hiermee zet is zacht van smaak en een beetje fruitig.
In ons assortiment zijn dit meestal tijdelijke koffies, zoals Natural Processed bonen uit Ethiopië of de Natural Anaerobic Pink Bourbon die we onlangs uit Colombia hadden. Het zijn unieke bonen die een heel eigen karakter hebben.

– Medium roast. Iets langer branden zorgt voor een wat donkerdere kleur en vollere aroma’s. Dit geeft de koffie zijn ‘body’, dat volle, ronde gevoel in je mond als je koffie drinkt.
Onze Single Estates zijn allemaal Medium Roasts. Denk aan Guatemala, Indonesië etc.

– Dark roast. Door nóg langer te branden en bij een hogere temperatuur krijgen de bonen een mooie donkere diepe kleur. Donker gebrande koffie smaakt daarom wat steviger en heeft intense aroma’s. Perfect voor espresso. 
En deze categorie spreekt voor zich. Onze espresso's zijn donker gebrand. Maar er zijn verschillen. Neem Espresso Nero: onze meest donker gebrande espresso of Arabica Espresso, die is weer wat lichter.

Bloemig, nootachting of zoetig

Aroma en smaak zijn de belangrijkste factoren die de koffievoorkeur bepalen. Zo kan je koffie aroma’s omschrijven als bloemig, nootachtig of kruidig. En de smaak van de koffie als bitter, zurig of zoetig. Soms kan je deze kenmerken goed ruiken of proeven en soms herkent alleen de koffieexpert ze. Maar het belangijkste is natuurlijk dat je een koffie vindt waar je blij van wordt.

Bron: Koffie & Thee Nederland

Zurück zum Blog