Soorten thee

Thee is er in zoveel soorten. Voor het gemak hebben wij op deze pagina een korte toelichting gezet over de verschillende soorten thee en thee-achtige dranken.

Thee = Thee

Thee is het product van de theeplant: camelia sinensis. Eigenlijk zijn alle andere dranken, zoals rooibos, vruchtenthee, kruidenthee etc. geen echte thee. Voor het gemak noemen wij ze wel thee.

Een andere naam voor niet-thee is ook wel infusie. Maar thee is net zo goed een infusie als niet-thee. Infusie wil alleen zeggen dat er geur- kleur- en smaakstoffen in water zijn opgelost door de ingrediënten voor kortere of langere tijd in contact te brengen met water.

Dus daarom gebruiken wij de term thee ook voor kruidenthee, vruchtenthee etc.

Echte thee

De thee van de echte theestruiken camelia sinensis sinensis en camelia sinensis assamica kan op vele manieren worden bewerkt. Er zijn oneindig veel variaties omdat elke theeboer/producent zijn eigen methodes en kneepjes van het vak heeft.

Om enige duidelijkheid te brengen zijn er 6 hoofdsoorten.

Zwarte thee

In het westen traditioneel het meest gedronken. Al is groene thee ook zeer populair inmiddels.
Het blad van zwarte thee is over het algemeen zwart van kleur. Vandaar de naam. Deze kleur ontstaat doordat het theeblad in het productieproces oxideert. Dat is een proces dat lijk op het vergaan van groen blad op de composthoop: de stoffen in het blad reageren met zuurstof.
Zwarte thee vaak voller van smaak dan groene thee.

Groene thee

Om te voorkomen dat de groene blaadjes na het plukken gaan oxideren, zoals bij zwarte thee, wordt groene thee kort verhit. Daardoor blijft het blad groen.
Groene thee is meestal wat subtieler in smaak dan zwarte thee. Het bevat net zoveel cafeïne als zwarte thee, al denken veel mensen van niet.

Witte thee

Zeer in opkomst is witte thee. Kenmerkend voor witte thee is dat het nagenoeg onbewerkt is. De blaadjes worden geplukt en gedroogd. Dat is het.
Er zijn wel variaties. Je kunt bladknopjes plukken, of een knopje en een blaadje, of een knopje en 2 blaadjes etc. Terroir, ofwel de grond- en klimaatomstandigheden, en de variëteit van de theeplant, zijn belangrijk voor witte thee aangezien de bewerking van de blaadjes nihil is.

Gele thee

Een wat exotische variëteit die je niet veel tegenkomt. Als je groene thee een poosje in een zak doet en bij matige warmte laat zweten, ontstaat er gele thee.

Oolong (of wulong) thee

Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerde thee en zit tussen zwarte en groene thee in. Er zijn heel mooie en spannende soorten oolong die je steeds meer ziet op de markt. Oolong kan relatief groen zijn maar ook donker als het blad bijv. 75% geoxideerd is. Vaak wordt het blad veel gerold en gekneusd.
Smaken van oolong varieren. Zoete bloemige en fruitige aroma's komen veel voor.

Post-gefermenteerde thee

In de Chinese provincie Yunnan wordt deze thee veel geproduceerd. Nadat de groene thee verhit is, laat men het groene blad fermenteren. Dat is een natuurlijk proces zonder zuurstof, dat ook voorkomt bij het maken van bijvoorbeeld tempeh, sojasaus en kombucha. Er komen aardse tonen vrij en, afhankelijk van de mate van fermentatie en rijping, een rijkdom aan aroma's.
Onze Pu Erh thee is versneld gefermenteerd. Dat noemt met "cooked pu erh". De in China populaire methode is die van de "raw pu erh". Deze thee is dan geperst in teacakes: ronde koeken van theeblad die men lang, soms jarenlang laat rijpen.

Rooibos

Rooibos plant

Geen echte thee maar wel lekker! Rooibos is mild van smaak en heeft een rode kleur. Vandaar de naam. Deze inheemse plant uit Zuid-Afrika is uniek in zijn soort en komt nergens anders ter wereld voor. De blaadjes van de rooibos plant hebben de vorm van naaldjes en worden na de pluk gestampt en gedroogd in de zon. Tijdens het drogen vindt oxidatie plaats, waarbij de rooibos roodbruin wordt.

In Zuid-Afrika wordt rooibos al duizenden jaren gebruikt als middel tegen huidproblemen. Voor ons belangrijker is dat rooibos een zachte theeachtige drank geeft die geen cafeïne en bijna geen tannine bevat. Daardoor is de smaak mild en niet bitter. Ook is het dus prima te drinken voor het slapen.
Wel is rooibos rijk aan mineralen en vitamine C, waardoor mensen rooibos een gezonde werking toeschrijven.
Sommige mensen vinden rooibos iets branderig, wat op te lossen is door de rooibos eerst kort te spoelen, het water weg te gooien en dan langer laten trekken.

Rooibos is er puur en ook slechts licht geoxideerd (groene rooibos). Maar het wordt veel gebruikt als basis voor allerlei toevoegingen. De milde rooibos leent zich prima voor zoete toevoegingen zoals karamel maar is ook heel populair om er cafeïnevrije Chai Latte mee te maken (Rooibos Chai).
Naast rooibos is er ook honingbos. De plant honingbos (of heuningbos) is verwant aan de rooibos maar is zoeter van smaak.

Kruidenthee

Kruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt om dranken te bereiden. Vaak gecombineerd met vruchten om de melanges wat meer diepte en een zoet vleug te geven. Als je gevoelig bent voor cafëine, dan is een kruiden/vruchtenmelange vaak een goed alternatief.
Al bestaan er natuurlijk wel andere planten dan de koffie- en theeplant waar cafëine in voorkomt. Denk aan bijvoorbeeld cacaobonen en maté.

Vruchtenthee

Vruchtenthee

De variatie bij vruchtenthee is eindeloos. Puur fruit laat zich prima combineren met de heerlijke smaken van gember, hibiscus en zoethout.
En het is nog gezond ook. Voor onze vruchtenmelanges worden geen kunstmatige zoetstoffen gebruikt. Wel bevatten sommige soorten ook gekonfijte stukjes fruit, waarbij suiker is gebruikt.

Omdat deze categorie geen blaadjes van de Camelia plant (=theeplant) bevat, mag je dus eigenlijk niet van thee spreken. Pure vruchtenmelanges bevatten dan ook geen cafeïne.