De perfecte kop thee

In één hand een klein wit kopje en in de andere hand een klein wit theepotje, van waaruit thee geschonken wordt in het kopje.

Over de perfecte kop thee kun je heel veel zeggen. Zoveel mensen zoveel voorkeuren. Over smaak valt niet te twisten. Verderop in dit artikel geven wij tips voor een perfecte kop thee.

Maar eerst nog even iets anders. In het nieuws viel ons vorige week een bericht op over thee.

Bij de BBC werd met veel enthousiasme een item gemaakt over de perfecte kop thee. De Engelsen zijn natuurlijk geïnteresseerd in de perfecte kop thee. Het is in heel het Verenigd Koninkrijk zo wie zo een dankbaar onderwerp van gesprek. Men drinkt er immers vaak nog steeds thee, zoals wij koffie drinken. Je begint er je dag mee en de hele dag door drink je regelmatig een mok of kop thee, vaak vrij sterk gezet en met melk.

En de gesprekken over de perfecte kop thee gaan over het perfecte merk, de tijd dat je de thee laat trekken (vaak lang) etc. tot en met of je de melk eerst in je kop doet - milk in first - of toch eerst de thee.

Zout in je thee?

Een Amerikaanse hoogleraar, Prof Michelle Francl, maakte onlangs gewag van de (voor haar) perfecte kop thee. Die bereik je door zout toe te voegen aan je thee. Een misschien vreemde suggestie die wel interessant is. Het zout blokkeert nl. de receptoren in je smaakorgaan voor de wat bittere smaak die thee kan hebben. Door het zout ervaar je de thee als aangenamer.

Deze stelling gaan wij natuurlijk proefondervindelijk onderzoeken maar daarover later meer.

De aardigheid van het bericht was dat de Amerikaanse ambassade in het Verenigd Koninkrijk zich geroepen zag hierop te reageren.

De ambassade verklaarde dat de claim van de hoogleraar met een korreltje zout zou moeten worden genomen. Het controversiële recept voor de perfecte kop thee zou de speciale band van de VS met het VK in gevaar brengen.
Thee is volgens de ambassade nl. het elixir van het kameraadschap, de heilige band die de beide naties verenigt. En men kon natuurlijk niet roerloos toezien dat zo'n ongehoord voorstel om zout in de thee te doen, de basis van de Speciale Band zou bedreigen. Om eraan toe te voegen dat het nooit beleid van de VS zou worden om op deze wijze thee te zetten.

Het bericht eindigde met de geruststellende woorden dat de ambassade thee zou blijven zetten, zoals het hoort: in de magnetron. En dat is een tikje ironisch bedoeld want het refereert aan een andere "diplomatieke rel" tussen de naties, toen een Amerikaanse vrouw op TikTok demonstreerde dat je thee in de magnetron kunt maken. Menige Brit (en wij ook) huivert bij die gedachte....

Dit verhaal demonstreert maar weer eens hoe belangrijk de Britse theecultuur is en - hoe flauw ook - tot op de hoogste diplomatieke niveaus tot discussie leidt.

Terug bij het onderwerp: zout in je thee. Prof. Francl had goede reden om de perfecte kop thee op de agenda te zetten. Er wordt volgens haar vaak op erbarmelijke wijze thee gezet. Bijvoorbeeld met lauw water uit de kraan. (bah)

Ze adviseert verder theekoppen en -potten goed voor te verwarmen, omdat een hoge temperatuur helpt om de cafeïne uit het theeblad te halen en bovendien lossen de antioxidanten beter op, die een belangrijke smaakcomponent vormen van thee. Dat laatste is een kwestie van smaak, overigens.

En wat betreft de melk, die moet er volgens de hoogleraar pas in als de thee al in je kopje zit, om schiften te voorkomen, en de melk moet ook warm zijn.

Los theeblad heeft de voorkeur, of anders theezakjes die ruimte genoeg hebben om de blaadjes te laten bewegen. En kort laten trekken maar wel lekker je zakje op en neer bewegen vindt de Prof Francl belangrijk. Kort trekken helpt zurige tannines in je thee beperken.

De proef op de som

Wij hebben een kleine test gedaan. Een snufje zout in de thee maakt de thee inderdaad minder bitter. Maar omdat bittere thee toch niet echt ons kopje thee is, was het wel even zoeken naar een thee die bitter genoeg is om het goed te kunnen testen. Onze eigen losse thee kwam niet in aanmerking. 

Voor de perfecte kop thee vinden wij zout dus niet nodig. En bovendien krijgen wij al genoeg zout binnen via ons dagelijks eten, dus qua gezondheid ook geen goed idee.

(En bovendien: als je melk in je thee doet, wordt eventuele bitterheid al gemaskeerd/verzacht door de melk. Dat maakt zout helemaal overbodig. Misschien werkt het zout ook wel als smaakversterker voor de melk in de thee?)

Tot zover professor Francl.

De lekkerste thee zet je zo

Theepot en 2 mokjes op een dienblad, alles van Bredemeijer

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Dus als je zelf je thee nu al lekker vindt, en je hebt er een goede methode voor, dan gewoon zo doorgaan. Wil je meer weten of je perfecte kop thee perfectioneren? Dan hebben wij een paar tips.

De basis voor je perfecte kopje thee

Voorop gesteld: wij hebben het hier over thee (camelia sinensis) en niet over rooibos, kruiden- of vruchtenmelanges. Bij de algemene richtlijnen aan het einde van deze blog vermelden wij nog wel de zetadviezen hiervoor.

1. Gebruik losse thee.

Dat is geen harde wet. Thee in zakjes kan natuurlijk ook. Maar er zijn 2 goede redenen om losse thee te gebruiken:

  • Losse theeblaadjes kun je de ruimte geven. Bij losse thee heb je zelf de keuze of je een klein of groot filter gebruikt. Je kunt ook de blaadjes vrij in je theepot laat trekken en ze daarna eruit filteren.
  • Losse thee is er in veel meer verschillende soorten dan thee in zakjes. Je kunt dus nog variëren en/of op zoek gaan naar de thee die je het lekkerst vindt.

2. Volg het advies van de verpakking

Wij adviseren per thee het zetadvies te volgen dat op onze site en op de verpakking staat. Dat is een goed startpunt. Dan kun je altijd nog gaan variëren, bij voorkeur door de dosering te verhogen of te verlagen.

3. Hanteer de juiste temperatuur

Darjeeling Tukdah, in een glazen kopje, met een Theepot van Bunzlau Castle

De temperatuur van het theewater mag variëren. Maar sommige theesoorten, met name groene thee, worden bitter bij te hoge temperaturen. Als vuistregel geldt voor groene thee maximaal 80 graden. Al geldt bij sommige soorten een lagere maximum temperatuur.
Een thermometer of een waterkoker die je kunt instellen op temperatuur zijn handig. Je kokend hete water even een paar minuten laten afkoelen voor je de thee erbij doet, kan ook.

4. De dosering

Met de dosering kun je veilig experimenteren. Vind je de thee te weinig smaak hebben, dan neem je gewoon wat meer theeblaadjes.

5. Niet te lang laten trekken

Als je je theeblaadjes in het water doet, laat dan de thee rustig trekken. Dan komen de aroma's en andere stoffen die in de theeblaadjes zitten, rustig in je water. Als je de thee te lang laat trekken, dan kan de thee wrang worden. Het is verstandig de aanbevolen trektijd op de verpakking niet te overschrijden.

Algemene richtlijnen

Neem 12 g/l, ongeveer een theelepel per kopje. Met deze richtlijnen zit je bijna altijd goed. Maar experimenteer gerust!

1. Zwarte thee: 90-100 °C, 2 minuten

2. Groene thee: maximaal 80 °C, 1,5 - 2 minuten

3. Witte thee: 80-100 °C, 1-2 minuten

4. Gele thee: maximaal 80 °C, 2-3 minuten

5. Oolong thee: 80-100 °C, 2 minuten

6. Post-gefermenteerde thee (Pu Erh): 100 °C, 1-2 minuten

7. Rooibos: 100 °C, 5 minuten

8. Kruiden en vruchten: 100 °C, 8-10 minuten

Zacht water - dus mineraalarm

Zacht water geeft het beste resultaat voor bijna alle theesoorten. Nederlands kraanwater varieert maar bevat vaak meer kalk dan waar je het beste thee van zet. Het voordeel van zacht, dus kalkvrij water is dat de smaakstoffen in de theeblaadjes beter oplossen. Je thee krijgt meer smaak.

In Het Theeboek van de Chinese schrijver en theemeester Lu Yu (733-804), “The Classic of Tea” (Cha Jing of Ch’a Ching), wordt geadviseerd het water te gebruiken van de plaats waar de theestruik groeit. En dat blijkt inderdaad mineraalarm water zijn.

Wil je zacht water gaan gebruiken, dan zijn er globaal 3 methoden: Je kunt mineraalarm bronwater gebruiken, een waterontharder in je huis laten installeren, of een filtersysteem gebruiken in de vorm van een waterkan, dat kalk uit je water haalt.

 

*Photo by Brodie from Burst