Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

In deze tijd, hoe kan het ook anders, is er bij consumenten, de overheid en bij ondernemers, veel aandacht voor Duurzaam ondernemen. En het is nodig ook. Wij moeten allemaal een steentje bijdragen aan de reductie van (plastic) afval en CO2, aan het gebruik van duurzame materialen, of materialen die schoner worden geproduceerd.

Wij zijn bij Van Hilst Koffie en Thee best al een tijd bezig met het thema duurzaamheid. Dat heeft ook te maken met onze inzet privé ook op dit terrein. Op verschillende terreinen hebben wij keuzes gemaakt die ook van invloed zijn op ons bedrijf:

Energie

M.b.t energie zijn we volledig energie neutraal en wij zijn niet aangesloten op het gas. We hebben de beschikking over 18 zonnepanelen die voldoende energie opleveren om onze werkruimte op temperatuur te houden en om onze apparatuur te voorzien van stroom.

Duurzaam gebouw

We hebben ruim een jaar geleden intrek genomen in onze nieuwe werkruimte. De constructie is van houtskelet. Dus lekker snel opgewarmd. Op veel dagen van het jaar zelfvoorzienend, omdat de instraling van de zon al veel warmte oplevert.

Recycling verpakkingsmateriaal

Duurzame verpakking en recycling. Link naar filmpje.Het opvulmateriaal in de dozen die wij versturen is gemaakt van gerecycled karton. Dat karton komt van verpakkingen van leveranciers, en daar hebben wij een mooi apparaat voor dat er wafels van maakt. Die wafels beschermen breekbare artikelen en vullen lege gaten op, als de inhoud van de doos niet te veel mag schuiven.
Soms krijgen wij via onze leveranciers zgn. “Schuimchips” binnen, die gemaakt zijn van maïszetmeel. Deze chips worden door ons hergebruikt. Ze zijn biologisch afbreekbaar. Ze kunnen dus in de compostbak of bij het GFT-afval.
Een enkele keer krijgen wij plastic vulmateriaal binnen. Dat willen wij natuurlijk liever niet. Maar weggooien is zonde, dus ook dat wordt opnieuw gebruikt.

Elektrisch vervoer pakketten

Elke dag brengen wij onze pakketten naar een PostNL innamepunt. Dit doen we met een elektrische auto. En als het even kan, wordt de auto opgeladen met zonnestroom.

Verpakkingen

Het verduurzamen van koffie- en theeverpakkingen is nog best lastig. Deze moeten sterk, luchtdicht en voedselveilig zijn. En ook bestand tegen alle aroma's die in koffie- en theeproducten voorkomen.
Het blijft lastig om momenteel biologisch afbreekbare verpakkingen te ontwikkelen voor deze producten. De eerste verpakkingen zijn er wel, maar ze zijn nog niet goed genoeg om deze breed in te kunnen zetten.
Een deel van onze verpakkingen is van 100% kunststof, ofwel monoplastic. Dit lijkt momenteel de beste keuze te zijn, omdat deze verpakkingen het best gerecycled kunnen worden. Wel zijn er bij ons wat twijfels of alle ingezamelde kunststof verpakkingen goed worden hergebruikt. Op dit punt zijn we er nog niet.

CO2 neutraal gebrande koffie

Van Hilst Koffie en Thee heeft als eerste in Nederland CO2-neutraal gebrande koffie. Door de CO2-uitstoot te compenseren in duurzame bosbouw en in cookstove-programma's.
 
Conclusie: wij doen ons best, maar we zijn er nog niet. Ook bij de handel in koffie en thee zijn er nog steeds veel schakels die niet voldoen aan een klimaatneutrale basis. Als klein bedrijf proberen wij daar waar het kan, de beste keuzes te maken.
Terug naar blog