Gekleurde Koffiekopjes bij Van Hilst Koffie en Thee

Aqua blauw koffiekopje van Costa Verde

De gekleurde koffiekopjes van Costa Verde kenmerken zich door ongekende kwaliteit. Omdat de kleur op een unieke manier wordt aangebracht zit deze er veel strakker op dan bij andere kopjes. In deze blog beschrijf ik hoe de kopjes worden gemaakt en waarom ze zo duurzaam zijn.

Hoe worden de kopjes gemaakt?

Wellicht vraag je je af hoe het bakproces er precies uitziet. Dit is een vrij interessant proces dus het lijkt me wel op z’n plek om hier een toelichting op te geven.

Het Costa Verde porselein wordt geproduceerd in Portugal. Het is één van de weinige fabrieken in Europa die dergelijke producten maken. Costa Verde produceert hard porselein. Dat is een porselein van hoge kwaliteit. Het wordt gemaakt van specifieke kleisoorten als kaolien en veldspaat.

De kopjes kennen deze belangrijke eigenschappen:
1.    De kopjes zijn kleurvast. Ook na veelvuldig gebruik en reiniging in de vaatwasser behouden de kopjes hun kleur.
2.    Het porselein is stevig en kan tegen een stootje.
3.    Porselein is niet poreus. Daardoor neemt het geen water op en kan het mede daardoor goed tegen hoge temperaturen. Als je in aardewerk een barstje hebt zuigt dit water op. Het zal dan in de oven of magnetron snel stukgaan.

CostaVerde - OvenNadat de natte klei is gevormd en gedroogd worden de kopjes en schotels driemaal gebakken.
1.    De eerste stap heet biscuit branding. Dit gebeurt op 1000 graden. Hierna is de klei hard, maar nog wel mat van textuur.
2.    Hierna wordt er een glazuurlaag aangebracht. Dan worden de kopjes op 1400 graden gebakken. Het glazuur versmelt hierdoor met het porselein welke een mooie glanzende buitenkant krijgt.
3.    Daarna wordt indien gewenst een kleurlaag aangebracht. Dit is puur handwerk zoals we eerder in dit artikel hebben besproken. Daarna gaan de kopjes voor de laatste keer de oven in. Ditmaal op 900 graden. Hierdoor versmelt de kleur met het glazuur.

Het verschil met aardewerk

Stoneware en aardewerk worden tweemaal gebakken. Bovendien zijn beiden in meer of mindere mate poreus en kunnen ze dus minder goed tegen vocht en hoge temperaturen.  

De geschiedenis van Costa Verde

In 1992 zag het merk voor het eerst het licht. Ze onderscheidden zich door vernieuwend te zijn. Hun filosofie lag hieraan ten grondslag. Distributeurs van porselein wisten hen hierdoor al snel te vinden. De sterke band die Costa Verde met deze distributeurs hebben is het bewijs dat ze kwaliteit leveren.

Omdat ze met een vernieuwende aanpak kwamen in een enigszins vastgeroeste branche hebben ze zo snel kunnen groeien. Niet alleen in Portugal, waar de producten haar oorsprong vindt, maar ook in de rest van Europa. Inmiddels heeft het merk in een groot deel van Europa haar stempel gezet.

Het merk groeit door de samenwerkingen met diverse grote distributeurs al 30 jaar gestaag. De combinatie tussen het traditionele handwerk en vernieuwende processen draagt hier in grote mate aan bij.

Costa Verde en duurzaamheid

Fabriek Costa Verde met ZonnepanelenDuurzaamheid staat bij Costa Verde hoog in het vaandel. De energie die door de apparaten in hun productielijn wordt verbruikt wordt nauwkeurig geanalyseerd. Hierdoor kan er waar nodig bijgestuurd worden. Ook wordt de hete lucht die vrijkomt bij het productieproces opgevangen en hergebruikt. Alleen al daardoor wordt er minder CO2 uitgestoten en zo’n 10% minder stroom verbruikt.

Op het dak van de Costa Verde fabriek liggen 3696 zonnepanelen. Deze hebben een gezamenlijke capaciteit van 1000Kw. Hierdoor wordt er 25% minder energie van het lichtnet verbruikt en wordt er zo’n 620 ton minder CO2 uitgestoten.

Costa Verde heeft hiermee een ISO14001 certificering verdiend. Naast het opwekken van eigen energie wordt er meer gedaan om rekening te houden met het milieu. De porseleinfabrikant heeft een Industrial Wastewater Treatment Plant, waarin het vuile water dat vrijkomt bij het productieproces gereinigd wordt. Dat water wordt dan weer gebruikt om de vloer te reinigen.

Kwaliteitsgarantie

De kwaliteit van het product dat je levert in combinatie met de klantenservice speelt een grote rol in elke succesvolle organisatie. Beiden staan bij Costa Verde hoog op de agenda.

Als het op productkwaliteit aankomt wordt er bij Costa Verde een lange termijnstrategie gehanteerd. Dit zorgt ervoor dat ze beschikken over moderne en efficiënte productieprocessen.

Diversey, een wereldleider in de professionele hygiëne en schoonmaakindustrie, heeft een onafhankelijk onderzoek gedaan naar het schoonmaken van porselein. In dit onderzoek kwam naar voren dat na 450 mechanische wasbeurten de schoteltjes van Costa Verde nog geen sporen toonden van schade. Zelfs niet bij gebruik van chemische producten.