IJsthee maken

Earl Grey IceTea

Voor het zelf maken van ijsthee heb je niet veel nodig. Behalve de thee die je lekker vindt, heb je eigenlijk alleen ijs nodig en afhankelijk van je wensen en smaak kun je ijs, siroop, vers fruit en kruiden gebruiken.

Methodes

Er zijn verschillende methoden en hier noemen wij de belangrijkste waar je thuis mee aan de slag kunt.

Afkoelen

De simpelste manier om ijsthee te maken is: laten afkoelen. Er zijn 2 nadelen aan deze methode. Je hebt tijd nodig en de thee (vooral groene en zwarte thee) wordt soms een beetje troebel.
Voor kruiden- en vruchtenthee (infusie van alleen kruiden en/of fruit zonder echte thee) is deze methode zeker geschikt. Je kunt ook een pot zetten, een kopje drinken en de rest laten afkoelen. Allemaal goed.

Shock Brew

Onze favoriet want lekker snel. Even opletten en goed rekenen met de hoeveelheid thee die je gebruikt.

1. Zet thee met de helft van het water dat je normaal zou gebruiken. Bijv. 1/2 liter. Neem wel de normale hoeveelheid losse thee. 12-15 gram is een goed gemiddelde voor 1 liter thee.

2. Laat de thee trekken, zolang als nodig. Groene thee 2 minuten. Zwarte thee 2-4 minuten en kruiden, rooibos en vruchten: 5-10 minuten.

3. Vul intussen een 2e theepot met net zoveel ijs als je water hebt gebruikt in stap 1. Dus 1/2 liter (= 500 gram) in dit voorbeeld.

4. Als de thee voldoende getrokken heeft, giet je deze op het ijs in de andere theepot. Heb je maar één pot? Geen nood. Dan doe je ijs in theeglazen en giet je de warme thee daarin.

Cold brew / Ambient brew

Met koud water (cold brew) en water op kamertemperatuur (ambient brew) kun je ook thee zetten. Doordat de temperatuur van het water veel lager is, heb je veel meer tijd nodig. Geen minuten maar uren. Niet zo heel praktisch maar er zijn theesoorten, zoals Japanse groene thee, die alleen bij de ambient brew een goede smaak geven. 

Het is wel gemakkelijk. 's Avonds doe je thee in een fles water, 's nachts laten trekken en de volgende dag heb je koude thee. 

Op smaak brengen en Serveren

Alleen koude thee is voor sommige mensen misschien prima. Maar de meesten onder ons willen toch iets extra's. Combinaties met fruit, verse kruiden, suiker (of honing of agavesiroop) geven qua smaak een spannender thee. 

Als er suiker bij doet, doe dat dan op het moment dat de thee nog warm is. Siropen zijn gemakkelijker, die meng je gewoon met de thee en hoeven niet op te lossen. Zelfgemaakte siroop is het allerlekkerst!

En serveren kan in een lang glas, een speciaal cocktail glas, met extra fruit etc. Leef je uit!

Moestuinfruit IceTea

Moestuinfruit IceTea

Met ons eigen Moestuinfruit (No.152 Moestuinfruit) maak je een heerlijk zomerse thee met appel, frambozen en bessen.

Dong Ding Cold Brew

Dong Ding (of Jade Oolong) uit Taiwan is een heerlijk subtiele oolong thee met heerlijke florale aroma's. Maak hem eenvoudig door een baar blaadjes in een pot of fles te doen met koud water. Na een paar uur trekken in de koelkast heb je een lekker alternatief op puur water. En je kunt de theeblaadjes net zolang gebruiken tot ze geen smaak meer afgeven.

Andere oolongs zijn ook geschikt, zoals Da Hong Pao en Tie Guan Yin.

Earl Grey Icetea cocktail

Earl Grey thee heeft een citrusachtige smaak en is heerlijk om met limoen, citroen en/of sinaasappel te combineren in een ijsthee of mocktail.

Gebruik de Shock Brew methode zoals hierboven beschreven. De verhoudingen tussen thee en fruit kun je elf kiezen. Hier een voorbeeld dat wij lekker vinden.

1. Maak ijsthee met Earl Grey volgens het Shock Brew basisrecept, zoals hierboven.

2. Pers 1 limoen en een halve citroen uit en doe die bij het ijs in stap 3 van het basisrecept. Snijd de andere halve citroen in schijfjes en doe die er ook bij.

3. Breng eventueel op smaak met een zoetstof naar keuze, zoals agavesiroop of citroen-aanmaaklimonade.

4. Maak het recept verder af en serveer de thee ijskoud. De thee is een dag of 2 in de koelkast te bewaren.

Pretty Pink Grapefruit

Met onze Grapefruit en Drakenvrucht thee is het ook heerlijk mocktails maken. De paarse drakenvruchtblokjes geven een mooie kleur en de bittere grapefruit is een lekkere tegenhanger voor de zoete smaak van deze ijsthee. Het recept vind je bij de thee.

Sweet Cherry

Cherry Ice Tea

Zet een liter thee van No. 334 Kiwi, Kersen & Kokos IceTea. Gebruik 10 theelepes vruchtenthee, zo'n 25 gram en water van 100°C. Laat de thee minstens 15 minuten trekken.

Doe de thee in een grote kan met 500 gram ijs en laat de thee goed afkoelen.

Doe er 500 ml koud water, eventueel bruisend als je dat lekker vindt. Gebruik kersen met een steeltje en een takje munt ter versiering.

Apple Smash

Apple Smash IceTea

Heerlijke appel-limoen ijsthee met basilicum. Voor deze thee gebruik je onze Appelthee met yoghurt en limoen.

1. Neem 7-8 theelepels thee, doe er een liter kokend heet water bij en laat de thee lang (45 minuten) trekken.

2. Doe de thee in een grote kan (1,5 liter of meer) met ijs en laat de thee helemaal afkoelen.

3. Snijd een limoen en een frisse groene Granny Smith appel in schijfjes en doe die samen met een handvol basilicumblaadjes bij de thee. Nog een uur laten trekken.

Nu is de thee klaar om te serveren.

Melon Mint Bowl

Melon Mint IceTea

Een heerlijke vruchtenbowl van super dorstlessende meloenthee.

- Maak vruchtenthee van No.332 Meloen & Vlierbloesem. Gebruik daarvoor 1 liter kokend heet water en zo'n 25 gram thee. Laat de thee 15 minuten trekken.

- Vul een grote kan met ijs (zo'n 500 gram) en doe daarin de gezette thee. Laat de thee helemaal afkoelen.

- Doe meloenblokjes (verschillende soorten!), munt en schijfjes citroen of limoen bij de thee en vul de kan verder aan met koud water.

Serveertip: staat leuk in een uitgeholde meloen.

 

Omslagfoto op homepage van Trae Nguyen via Burst