Is cafeïne nu werkelijk zo slecht? …. lees de feiten

Koffie - Latte Art

Er wordt veel gesproken over cafeïne en theïne. Het zou ongezond, verslavend zijn maar we kunnen cafeïne niet écht missen in onze koffie.
In deze blog zullen wij stilstaan bij de feiten en de pro’s en contra’s van deze stof in koffie en thee.

Laten we eens beginnen met de positieve feiten. De Volkskrant schreef vorig jaar zelfs dat iedereen die geen koffie dronk, daar omwille van de gezondheid onmiddellijk mee moest beginnen. Cafeïne zou namelijk een gunstig effect hebben op het gemoed en  op de ziekte van Parkinson. En wat betreft die bloeddruk: het is waar dat koffie even de bloeddruk verhoogt. Maar die daalt daarna weer snel. Het effect is vergelijkbaar met trap lopen.

Monicque Lorist, hoogleraar cognitieve neurowetenschap van de universiteit van Groningen, weet vooral veel van cafeïne en concentratievermogen:  “Cafeïne- of theïne, want dat is gewoon een andere naam, heeft een breed spectrum aan effecten. Mensen ervaren positievere emoties, kunnen zich langer en beter concentreren en cafeïne heeft effect op het leervermogen, omdat je beter kunt focussen op informatie die belangrijk is. Ook verhoogt het de reactiesnelheid, zonder dat het aantal fouten toeneemt. Dat is bijzonder, want over het algemeen gaan snellere reacties gepaard met meer fouten”.

Er zijn ook nadelen aan cafeïne. “Je kunt rusteloos en geagiteerd worden als je teveel koffie hebt gedronken, maar dat effect houdt niet lang aan”, aldus Monicque Lorist. Het is wel zo als je zwanger bent wordt de cafeïne minder snel afgebroken, vooral in de latere stadia. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om de cafeïne-inname te beperken tot 200 mg per dag.
De effecten van cafeïne zijn niet zo groot dat je er verslaafd aan kan worden. Van energiedrank wordt weleens gezegd dat ze verslavend zijn en dat dit gevaarlijk kan zin voor kinderen. Als dat zo is, zou dat echter aan de cafeïne liggen, maar aan andere stoffen in zo’n drankje, aldus Monicqu Lorist.

Cafeïne molecuul

Verder heeft cafeïne nog de volgende effecten:

  • Het zorgt voor vetverbranding.
  • Fysieke prestaties worden verbeterd met cafeïne. Een kopje koffie voor de sport is geen slecht idee.
  • Je wordt er blij van. Van cafeïne word je vrolijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat koffie drinkers minder kans hebben op een depressie, doordat cafeïne de overdracht van gelukshormonen serotonie en dopamine vergemakkelijkt.

De cafeïne is overigens te danken aan het natuurlijke afweersysteem van de plant, die de stof gebruikt om ongedierte en parasieten uit de buurt te houden. Dat is overduidelijk niet gelukt bij het dier dat de mens heet.