Klimaatverandering en koffie

Koffiedrinken bij opkomende zon - Foto door Brooke Lewis via Pexels

Het klimaat verandert. De temperatuur op aarde stijgt. Dit komt door de toename van broeikasgassen in de lucht. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu.

Het lijkt zo gewoon, de dagelijkse kop koffie thuis of in de horeca. In feite is niets aan koffie eenvoudig door de klimaatverandering.

Ook koffieboeren in de hele wereld ondervinden problemen als gevolg van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen en onvoorspelbare regenperiodes. Dit heeft uiteindelijk invloed op de insectenplagen en ziektes van de planten. De koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika hebben het bijzonder moeilijk.

Droogte

Vroeger kende Uganda bij voorbeeld twee regenseizoenen. De afgelopen jaren is het regenpatroon compleet veranderd, en daarmee de oogst en het levensonderhoud ook. In buurland Tanzania is de opbrengst van koffie sinds de jaren 60 van 500 kilo per hectare naar 300 kilo gegaan. Volgens onderzoekers van ScienceDirect is deze afname rechtstreeks te herleiden naar de temperatuurstijging van 0,3 graden Celcius per decennium.

Ook in andere gebieden lijkt het moeilijk te gaan. Zo krimpen in Colombia de gebieden waar koffie wordt verbouwd en verschuiven de leefgebieden van de bijen die de koffie moeten bestuiven. Een team van onderzoekers heeft berekend dat de kans groot is dat de gebieden waarin de koffieplantages liggen, in Zuid-Amerika tegen 2050 met vijfenzeventig tot zelfs negentig procent zullen krimpen.

Prijzen stijgen

Koffieliefhebbers betalen binnenkort waarschijnlijk meer voor hun favoriete drank. De prijs van de populaire arabicabonen staat op zijn hoogste punt in bijna tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering onder druk staat.

Volgens de Londense Rabobank analist Carlos Mera is de verhoging van de koffieprijzen van de afgelopen jaren vooral te wijten aan het klimaat, al ziet hij ook een effect van de coronacrisis. "Allereerst heeft dit te maken met het weer in Brazilië, de grootste koffiebonenteler ter wereld. Het afgelopen jaar is er amper regen gevallen in het land, waardoor veel planten niet meer konden groeien. Tegelijk was de winter uitzonderlijk koud, waardoor nog meer planten gestorven zijn", vertelt hij.

Daardoor is de koffieoogst voor meerdere jaren verpest, want een koffiestruik heeft zo'n zeven jaar nodig om volledig tot bloei te komen. De Braziliaanse regering spreekt over de slechtste arabica oogst in twaalf jaar.

60 procent van soorten koffieplanten staat op uitsterven

Al in 2019 waarschuwde een groep wetenschappers in het vakblad Science Advances dat 60 procent van alle soorten koffieplanten dreigt uit te sterven. Om dat even in perspectief te plaatsen: in het volledige plantenrijk wordt 22 procent van de soorten met uitsterven bedreigd.

Het ziet er dus niet goed uit voor de dagelijkse kopje koffie. Als er niets verandert, is er een grote kans dat de arabica tegen 2080 is uitgestorven. De belangrijkste oorzaak is klimaatverandering. De opwarming van de aarde leidt tot meer droogte, waardoor er minder gebieden overblijven waar de plant kan worden verbouwd.

Er zijn weliswaar nog andere koffieplanten, maar die zijn van mindere kwaliteit en veel van die soorten staan dus ook op het punt om uit te sterven.

Nieuwe ontwikkelingen

Toch zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen te melden gelukkig. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in Oeganda een nieuwe koffiesoort gevonden. Deze is van het ras Robusta, maar heeft een smaak die meer lijkt op de populairdere Arabica. Omdat Robusta beter tegen droogte kan, heeft deze soort misschien de toekomst van koffie in een wereld die verandert door klimaatverandering.

Ook hebben Finse onderzoekers hebben een manier gevonden om koffie te produceren door weefsel uit de koffiebonen te combineren met een voedingsstof. Het eindresultaat is volgens de onderzoekers bijna identiek aan echte koffie.

Bron Nu.nl

Foto door Brooke Lewis via Pexels