Van Hilst Koffie en Theesommelier

Losse thee

Begin februari 2020 zijn wij begonnen met een nieuwe opleiding tot Theesommelier bij de International Tea & Coffee Academy. Met deze opleiding willen wij eigen kennis van thee vergroten, waarnemingsvermogen op gebied van smaak en geur verder trainen en daarmee ons bedrijf verder versterken. Tijdens onze 20 jarige praktijkperiode hebben we natuurlijk heel veel kennis opgedaan over thee. Maar toch ontstond de behoefte om verdere verdieping te zoeken.
Met de opgedane kennis willen wij u beter van dienst kunnen zijn qua advisering en assortiment.
Ook zijn we daarna beter instaat om klanten en horeca te adviseren over tea&foodparing. Steeds vaker wordt er thee geschonken tijdens de diverse gangen van maaltijden in restaurants van naam.
De komende maanden ga ik u meenemen en ga ik via diverse blogs u een inkijkje geven van het geleerde in de mooie maar ook zo complexe theewereld.

Update: inmiddels is het eerste leerjaar voorbij en het certificaat behaald!

Serieus werk

De opleiding is serieus werk: de enige echte Theesommelieropleiding wordt gegeven bij de International Tea & Coffee Academy (ITC) in Den Haag. De training voldoet ook aan regelgeving en kwaliteitseisen.

Een theesommelier is op theoretisch en praktisch vlak in staat de smaak van thee te analyseren en thee te gebruiken in culinaire combinaties.

Aan de slag

Theeproeven - Theesommlier

De eerste dag was dan ook gelijk heel intensief met veel informatie en praktijkervaring. Bij kennismaking begonnen wij gelijk met proeven. Terwijl iedereen een voor een binnenkwam werd er gelijk thee gezet en begon meteen het proeven en vergelijken. De mede-cursisten hebben allemaal een andere achtergrond. De één doet dit met het doel in de toekomst een theehuis te beginnen, de ander vindt het vooral leuk om ook thuis meer te doen met thee.

Maar eerst de basis: wat is smaak?
Bij het ontleden komen allerlei aspecten van smaak aan bod. De basissmaken zuur, zoet etc. En heel belangrijk voor smaak is de geur. Zonder geur blijft er van de smaak van alles wat je eet of drinkt maar weinig over. Als je verkouden bent proef je meestal helemaal niets of heel weinig.

En verder zijn mondgevoel en smaakvolume aspecten van smaak die voor professionals in de voedingsbranche heel logisch zijn maar je staat er als theedrinker vaak niet bij stil. Maar het is wel logisch dat een thee met veel tannines, net als bij wijn, een andere beleving geeft dan een thee met weinig tannines. Die laatste wordt vaak als milder ervaren. Looizuur (tannine) is een van nature voorkomende stof die mede het karakter van de thee bepaalt.

Lekker eten en drinken

Naast alle theorie moet er vooral geproefd worden. Dus de lunch wordt opgeluisterd met, wederom, meerdere soorten thee.
Hierin zit dan ook de essentie van proeven: het stelt ons in staat te genieten en plezier te hebben van hetgeen wij eten en drinken. En daarmee is het een basiselement voor het leven. Verdieping van kennis en ervaringen op het gebied van smaak, is dus vooral leuk en vergroot het plezier.

En in het verdere middagprogramma blijft geur en smaak centraal staan. Bijvoorbeeld bij het blind ruiken van allerlei geurstoffen. En dat blijkt nog heel lastig. Als je citroen ruikt zonder een citroen te zien of te proeven, dan is het heel moeilijk de geur exact te herkennen.
Het praktisch opdoen van kennis is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je bouwt er een persoonlijke smaakbibliotheek mee op. Daarmee leren wij geuren en smaken te ontleden en kunnen wij, in ons geval, gerichter werken aan het product thee en de samenstelling ervan. Maar ook leren wij smaken combineren, waarbij sommige smaken elkaars tegengestelde zijn en heel goed naast elkaar blijven staan. Andere, vaak aan elkaar gerelateerde smaken versmelten tot een harmonisch geheel. En sommige dingen combineren weer helemaal niet of heffen elkaar op. Geen goede combinaties dus.

Al met al zit aan het einde van de dag het hoofd vol met indrukken en informatie maar: Het smaakt naar meer!
Dus houden wij u in toekomstige blogs verder op de hoogte.