Soorten koffie

Bij koffie geldt net als bij thee dat er oneindig veel soorten koffiebonen zijn. Elke koffie smaakt anders door de grond- en klimatologische omstandigheden (terroir). Maar ook doordat elke koffieboer zijn eigen methodes hanteert voor de teelt en de oogst etc. en dan is er ook nog de koffiebrander die niet alleen brandt maar ook nog melangeert.

Om het niet te moeilijk te maken hebben wij hier de hoofdsoorten even benoemd.

Espressomelanges

Speciaal voor espressomachines bestaan er espressobonen. Of beter gezegd: bij espressomachines komen sommige smaakcomponenten sterker naar voren dan andere en is het aan te raden een koffieboon te kiezen die goed past bij de zetmethode Espresso.
Er zijn verschillende aspecten die een rol spelen bij de beoordeling of een koffieboon voor espresso geschikt is.

De natuur

De ene boon is de andere niet. De natuurlijke condities op de plantage - dwz grondsoort, koffieras, luchtgesteldheid, vochtigheid etc. - zorgen in de basis voor de smaak van de boon. En dan is het natuurlijk aan de koffieboer om die condities zo goed mogelijk te krijgen en te houden.
En de smaak wordt doorontwikkeld tijdens het pulpen en drogen van de koffiebes.

De branderij

Sommige bonen zijn van nature prima als espresso te drinken. Deze moeten dan liefst een krachtige body hebben (de espresso moet niet te dun) zijn, en een mooie balans tussen aroma's en een lichte zuurgraad. In de branderij wordt daarom per koffiesoort gekeken wat de beste gradatie is. Om de zuurgraad te dempen wordt donkerder gebrand - te donker gebrand betekent een verlies een aroma's.
Om tot een perfecte espresso te komen, wordt vaak gemelangeerd: de verschillende kwaliteiten van de koffiesoorten worden dan gecombineerd tot één melange.

Uiteindelijk valt er over smaak niet te twisten. Daarom hebben wij niet één maar zo'n 15 soorten espresso, zowel single estate espresso's als melanges. De één is mild, de ander is vol of zwaar. Kunt u niet kiezen? Kies dan eens een proefpakket en ontdek wat het best bij u past.

Tip

Voor volautomaten en espressomachines adviseren wij primair espressobonen, ook als u er een gewone koffie, cappuccino of lungo mee zet. De uitgekiende espressomelanges geven in volautomatische machines het beste smaakbeeld. 

Melanges

Bonen voor deze koffiemelanges zijn geselecteerd voor gebruik in met name snelfilter en cafétiere. Al kunnen de meeste ook prima in een espressomachine worden gebruikt.
Bij de samenstelling van onze melanges kijken wij naar een zo mooi mogelijk smaakbeeld, bijzondere aroma's en gebruiken wij hoofdzakelijk Arabica koffie. Natuurlijk van de hoogste kwaliteit.
Voor espressomelanges kunt u het beste eens kijken bij de categorie espresso.

Al onze melanges hebben wij samengesteld uit de beste Arabica en Robusta bonen. Voor een rijk smaakbeeld, diepgang en nuances, zijn Arabica bonen nodig. Deze koffiebonen groeien op grotere hoogte dan Robusta bonen en worden enkel handmatig geplukt en verwerkt. Robusta koffie groeit op lagere hoogte en is daardoor geschikt voor machinale verwerking. En daarmee dus ook voor de bulkmarkt waar door concurrentie de prijsdruk hoog is. Robusta maakt om die reden geen wezenlijk onderdeel uit van ons assortiment.

Robusta kan evenwel zorgen voor wat meer pit en een krachtige smaak. In een pittige filtermelange, zoals onze Nijmegen melange, geeft Robusta net dat extra zetje, terwijl de Arabica's meer kleur geven aan de melange als geheel.

Single Estates

Koffie van één oorsprong, van één plantage. Dat zijn Single Estates. Ook wel Single Origins genoemd. Deze koffies blinken uit in individueel karakter. Al het werk van de koffieboer - het verzorgen van de planten, de zorgvuldige selectie van de rijpe koffiebessen, het wassen, pulpen, drogen en opnieuw selecteren - vertaalt zich uiteindelijk in een koffie die als het ware de ideale koffie is van de koffieboer. Deze koffie dragen zijn of haar handtekening. Signature coffee's zou je ze kunnen noemen.

Per land zijn er wel algemene karakteristieken. Zo is de Indonesische koffie over het algemeen wat meer aards van smaak en blinken Costa-Ricaanse en Braziliaanse koffies vaak uit in hun zachte tonen.

De meeste van deze koffiesoorten zijn geschikt voor snelfilter, slow coffee en cafétiere. Maar sommige lenen zich prima voor een espresso.