Selecteer de koffie op zetmethode

Selecteer de koffie op zetmethode

Wij hebben een breed assortiment koffiebonen. En dan is het nog wel eens lastig kiezen welke boon je nu het beste kan nemen. Om dat iets gemakkelijker te maken kun je nu ook kiezen op zetmethode.

Dat kan via het menu Koffie het hoofdmenu, dus bovenaan op deze pagina. Op kleine schermen is het menu ingeklapt en staat het links bovenaan.

De zetmethode is ook beschikbaar via het zoekfilter op de lijst met koffiebonen. Door te klikken op Filter opent er rechts op het scherm een popup scherm. Daarin staat onder Meer filters een lijst met kenmerken waarop de koffie geselecteerd kan worden. 

elke zetmethode is anders

Waarom werkt de ene koffie beter in een espressomachine dan de ander? En waarom zou je geen espresso in een snelfilter apparaat doen?

Elke zetmethode is anders. Bijvoorbeeld: met een espressomachine haal je veel meer smaakstoffen uit je koffiebonen, dan met een filtermachine. Daarbij is het resultaat heel anders dan in een filtermachine. De balans tussen alle aroma's is daardoor anders.
Espressomelanges worden samengesteld en optimaal gebrand (meestal donkerder dan filterkoffie), zodat de balans tussen alle aroma's bij koffie uit een espressomachine, optimaal is. 

Filterkoffie - uit een machine, chemex etc. - is toegeeflijker dan espresso. Dat betekent dat je veel koffie als filterkoffie kan drinken, zonder dat het een heel onaangenaam smaakbeeld geeft. Espressobonen in een filtermachine valt minder tegen dan filterkoffie uit een espressomachine.
Maar door de donkere branding van espresso vinden wij deze melanges wat aan de zware kant voor filter.

Zetadvies

Daarom werken wij ook met een zetadvies. Vanuit onze ervaring en expertise geven wij bij elke koffie aan voor welke zetmethoden wij deze koffie adviseren. 

Het blijft natuurlijk - zoals altijd - een kwestie van smaak. Dus als je van espresso houdt met fruitige tonen, of van een "zuurtje" in je koffie, dan kun je ook bijvoorbeeld een Kenia koffieboon in je espressomachine doen. 

Dus probeer het gewoon uit. Misschien is die ene espressoboon wel perfect in een French Press. Je kunt nooit weten.

 

 

Foto van Matthew Henry via Burst
Terug naar blog