Pour over koffie (of Slow Coffee?)

Filterhouder met Melitta filter en koffie

Pour over koffie is koffie maken op de klassieke manier. Met een losse filterhouder (dripper) een filterzakje, gemalen koffie, net gekookt water en een glazen kan of mok. Heel eenvoudig om te maken en bij het opschenken van het hete water op de gemalen koffie komen een heerlijk aroma's vrij die zich door heel je huis verspreiden.

Deze manier van koffie bereiden wordt ook wel slow coffee genoemd, al is bij “echte” slow coffee nog wat meer finetuning nodig.

Hoe maak je pour over koffie?

Wil je een kan koffie of toch liever een kopje? Afhankelijk van de hoeveelheid koffie kan je kiezen uit verschillende afmetingen filterhouders. Er zijn drippers waar een Melitta filterzakje nr. 4 in past maar ook waar je filterzakjes nr. 2 in kan doen. De nr. 4 gebruik je doorgaans voor een volle kan en de nr. 2 kan je goed gebruiken voor een halve kan of voor een losse kom of mok.

De volgende stap bij pour over koffie maken is het filterzakje in de filterhouder doen. Let goed op dat het filterzakje helemaal goed zit. Anders kan het zakje bij het opschenken ineens dubbelvouwen. Daarna kan je de gemalen koffie erin doen. Je kan zelf kiezen welke smaak en hoe sterk je de koffie wil hebben. In ons assortiment hebben we diverse koffies die zich uitstekend lenen voor het bereiden op de traditionele manier. Je kunt bij de koffie van jouw keuze voor de maalstand ‘handopschenken’ kiezen. Wij malen de koffie dan zo dat je hier met de pour over methode optimaal van kunt genieten.

Ga je echt voor verse koffie-aroma’s?  Dan kan je er ook voor kiezen om de koffiebonen zelf te malen. De gemalen koffie doe je met een maatschepje in het filterzakje. Ondertussen zet je de waterkoker aan. Als het water van de kook is laat je deze even een minuutje staan. Als je koffie zelf maalt, maal dan iets grover dan de instelling voor het koffiezetapparaat (snelfilter).

Het opschenken van de koffie

Pour over koffie maak je door het water dat net van de kook af is voorzichtig op te schenken op de koffie in het filterzakje. Als de temperatuur van het water te hoog is, wordt de koffie bitter. Tussen 90ºC en 95ºC is een veilige marge.

Schenk eerst maar een klein scheutje heet water op de koffie. Dit zorgt ervoor dat de koffie in het filter even gaat wellen waardoor het aroma nog meer vrijkomt. Als het goed is ontstaan er ook luchtbelletjes en gaat het zachtjes borrelen.

Vervolgens schenk je daarna het filter voor twee derde vol met heet water. Er even vanuit gaande dat je een hele volle kan gaat maken. Anders moet je het uiteraard aanpassen aan de hoeveelheid koffie die je wil. Laat het hete water in één beweging in alle rust door de filter en filterhouder stromen in de glazen kan. Dat betekent dat je dus langzaam moet schenken. Je hoeft er zelf verder niets aan te doen. Ze noemen deze manier van koffie bereiden niet voor niets slow coffee.

Slow Coffee

Slow Coffee pouring water onto coffee

Voor echte Slow Coffee is het recept voor het zetten van koffie verder verfijnd. Alle parameters (tijd, hoeveelheid koffie, temperatuur) liggen veel meer vast en geven je houvast om nog wat verder te gaan om smaak uit je koffie te halen.

Slow coffee zet je bijvoorbeeld in een Chemex. Dat is een speciaal ontworpen kan waar je een papieren filter in zet. Dit filter laat het water langzamer door dan het gebruikelijke Melitta filter.

Aandachtspunten:

  • Je kunt je filter voorspoelen om van je papieraroma’s af te komen. Doe je dit te kort, dan krijg je meer papier-aroma’s in je koffie, dus even uitproberen wat voor jou het beste werkt.
  • Watertemperatuur mag niet te heet zijn, max. 96ºC maar lager dan 92ºC is niet handig, want dan haal je juist minder aroma’s uit je koffie.
  • Uitgangspunt is 30 gram koffie op 500 ml water. Per koffiesoort kun je natuurlijk naar smaak variëren.

Met 50 ml water laat je 30 seconden je koffie wellen. De aroma’s komen los. Vervolgens schenk je in 4 minuten de overige 450 ml water door het filter.

Er zijn allerlei mooie spullen te koop om Slow Coffee mee te maken. Wil je voordelig experimenteren, dan kun je altijd een losse filterhouder en Melitta-filters nemen om mee te beginnen. Verder heb je dan een waterkoker en keukenweegschaal nodig. Een timer zit in je telefoon. Handiger vind ik een digitaal kookwekkertje.

Welke koffie?

Koffiebonen

Last, but not least: voor een goede pour over koffie of slow coffee heb je natuurlijk goede koffie nodig. Espresso koffie is gemelangeerd en (donker) gebrand voor espresssomachines dus deze zou ik voor slow coffee niet nemen.

Single Estate koffies zijn voor deze methode zeer geschikt omdat deze per land/plantage unieke kenmerken hebben die je goed proeft in je filterkoffie.

Ik noem er een paar:

Ethiopië – bloemig, chocolade, zoetig

Rwanda – sinaasappel, karamel

El Salvador – zoet, bloemig, honing